Energiahoidon eri tasot – kivun hoidosta kehoterapiaan

Ihmisillä on paljon erilaisia ennakkokäsityksiä energiahoidoista. Jotkut eivät ole kuulleet koko sanaa, jotkut ovat epäileviä ja toiset taas innostuvat energiahoidoista ne löydettyään palavasti ja puhuvat aiheesta joka tilanteessa missä näkevät hoitoja tarvittavan.

Mutta mitä energiahoito oikeastaan on? Ja voiko tätä hoitomuotoa laittaa mihinkään laatikkoon?

Mitä hoidoissa tapahtuu uusien asiakkaiden kohdalla on usein varmasti yllättävää varsinkin näille henkilöille jotka tulevat hoitoon ensimmäisen kerran. Yleensä kun hoitoon tullaan, odotus on että missä tahansa hoitometodissa tehdään yhtä asiaa ja asiakas ainakin olettaa tietävänsä mitä hänelle tehdään kun hän tulee hoitoon. Kun hän menee hierontaan, hän saa hierontaa, kun hän menee kynsihoitajalle, hän saa kynsihoitoa jne. Voidaan kyllä sanoa että kun asiakas tulee energiahoitoon, hän saa energiahoitoa, mutta tuo yksi sana “energiahoito” ei yllättäen olekaan typistettävissä yhdeksi suoraviivaiseksi tekniikaksi kuten moni asiaan perehtymätön varmasti odottaa.

Hyvin usein asiakas tulee ensimmäisen kerran energiahoitoon ja esittää yleensä jonkin fyysisen vaivan johon hän haluaisi hoitoa testata. Hoitoon tullaan melko usein myös tunnepuolen ongelman kanssa, mutta useimmin uusi asiakas, joka ei tiedä energiahoitojen mahdollisuuksista, ajattelee että hoidossa käsitellään lähinnä fyysisiä ongelmia.

Hoidossa tottakai lähdemme liikkeelle siitä mihin asiakas haluaa apua, mutta usein tilanne asiakkaan kohdalla on se, että energiahoitoon tullaan koska vaiva mihin halutaan apua on vaikea ja kroonistunut. Kyseiseen vaivaan on siis jo ehditty kokeilla muita hoitomuotoja, mutta merkittävää apua ei ole tullut. Energiahoito kun on valitettavasti monien kohdalla niitä viimeisiä oljenkorsia, mistä apua tullaan hakemaan.

Usein syy kroonisen ja vaikean vaivan taustalla ei ole puhtaasti fyysinen. Keho pystyy korjaamaan vaikeitakin rikkoutumisia kuten sääriluun murtumat yllättävän hyvin muutamassa kuukaudessa joten luulisi että pienemmät vaivat korjautuisivat itsekseen ajan kanssa. Näin ei kuitenkaan valitettavan usein käy ja näitä vaikeita kroonisia vaivoja yritetään hoidattaa monissa paikoissa yleensä laihoin tuloksin.

Meidän kokemuksemme mukaan, kun vaiva on vaikea ja krooninen, on taustalla muutakin kuin pelkkä fyysinen syy. Näissä tapauksissa kehossa on yleensä krooninen stressitila joka estää kehoa paranemasta ja kroonisesti koholla oleva kortisoli itse asiassa hajottaa kehoa mikäli stressitila jatkuu vuosikausia. Tällöin monesta pienestäkin fyysisestä vaivasta tulee krooninen eikä keho yksinkertaisesti korjaa itseään kuten sen tulisi.

Mitä tällaisen kroonisen stressitilan taustalla usein on, ovat suuremmat traumaattiset tapahtumat elämässä tai pidemmät stressijaksot joista keho ei ole koskaan kunnolla palautunut. Näin keho on jäänyt krooniseen stressikierteeseen eikä pääse siitä ulos. Tästä seuraa erityyppisiä oireita joihin ei tunnu mikään auttavan.

Nyt kun tällainen henkilö tulee hoitoon, alamme hoitaa ensin kyseistä fyysistä oiretta mutta mitä usein tapahtuu on se, että hoito alkaa nostaa esille alitajunnassa olevia syitä krooniselle stressitilalle. Hoidon seurauksena nimittäin kehon krooninen stressitila alkaa helpottaa ja mikäli taustalla on syvempiä henkisiä stressejä tai traumoja ne alkavat tulla mieleen koska nyt keho alkaa viimeinkin purkaa tuota stressiä ja nämä asiat tulevat tämän purkuprosessin myötä usein (mutta ei aina) mieleen.

Tästä seuraa se, että vaikka aloitamme esim. kroonisen selkäkivun hoidolla, niin yleensä noin kolmen hoitokerran jälkeen asiakas alkaa puhua avoimesti traumoistaan ja raskaasta menneisyydestään, eli niistä syistä miksi keho on jäänyt krooniseen stressitilaan ja itse asiassa mikä on kroonisen selkäkivun taustalla. Nyt energiahoito laajenee pelkästä kivun hoidosta tunnepuolen hoitoon mikä on usein itse asiassa tärkeämpi syytaso ongelmiin ja usein vaikeammat ongelmat alkavat helpottaa kun henkilö viimeinkin vapautuu raskaista kehoa ja mieltä stressaavista taakoista. Tämän vapautumisen seurauksena krooninen stressitila helpottaa ja keho siirtyy paranemistilaan.

Seuraava asiakaskertomus kiteyttää tämän artikkelin sanomaa hyvin.

Luonamme kävi asiakas, jolla oli kovia jatkuvia kipuja alaselässä. Selkä oli kuvattu ja siellä oli välilevyongelmia sekä kulumaa. Asiakas kävi hoidoissa useamman kerran ja hänellä hoidettiin ensin pelkästään kipua mutta jossakin vaiheessa mukaan otettiin tunnepuolen hoito koska hänellä oli paljon stressaavia elämänkokemuksia kuten koulukiusausta ja vaikea isäsuhde.

Kun tämä asiakas tuli viimeisen kerran hoitoon hänen jatkuvat alaselkäkipunsa olivat kokonaan poistuneet. Se, mitä hän sanoi tuolla kerralla meille, kiteytti hyvin sen, miten tärkeää on hoitaa myös tunnepuolta.

Asiakkaan kommentti oli: “Kun olin tulossa hoitoon, ajattelin tätä henkistä ja fyysistä matkaa mitä olen kulkenut, kun olen käynyt hoidoissa. Se että minun selkään ei enää koske on hienoa, mutta paljon upeampaa on, että ensimmäistä kertaa elämässäni koen että minulla on hyvä suhde isääni”.

Kirjoittaja: Petri Filipczak Hyvinvointipiste Voidaanhyvin hoitaja / Suomen Energiahoitajien kouluttaja

2019-09-19T23:40:31+03:00